Παρουσιάζουμε μία μελέτη του καθηγητή Βασίλη Κ. Γούναρη (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ) με τίτλο «Η πειρατική επιδρομή του Κωνσταντίνου Δουμπιώτη στη Χαλκιδική και η άγνωστη μάχη της Ορμύλιας (1826)», η οποία δημοσιεύτηκε στον τεσσαρακοστό δεύτερο τόμο (2017) του συγγράμματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (σ. 513-520).
[…] Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να προσφέρει στοιχεία για μια πολύ σημαντικότερη και άγνωστη επιδρομή, του 1826, τα οποία προέρχονται από μερικά αναξιοποίητα έγγραφα του βρετανού προξένου στη Θεσσαλονίκη James Charnaud προς τον πρεσβευτή του στην Κωνσταντινούπολη Stratford Canning και συνδυάζονται με διάφορες ήδη εκδεδομένες αλλά αποσπασματικές πηγές.
Μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πτώσης του Μεσολογγίου, ο πρόξενος Charnaud, σε σύντομη επιστολή του, ειδοποίησε την Κωνσταντινούπολη πως στις 19/21 Μαΐου 1826 αρκετά πλεούμενα είχαν εμφανισθεί ανοιχτά του Αγίου Όρους. Η πρώτη εκτίμησή του ήταν πως επρόκειτο για εμπορικά, που έρχονταν να παραλάβουν προμήθειες για τον τουρκικό στόλο.
Ο διοικητής της πόλης, που δεν ήταν άλλος από τον Ομέρ πασά Βρυώνη, όπως προκύπτει από τα επόμενα έγγραφα, θορυβημένος έστειλε να μάθει ακριβείς πληροφορίες. Σύντομα αποδείχθηκε πως τα καράβια ήταν 15 στον αριθμό και επέβαιναν Έλληνες.
Από την επόμενη επιστολή του, στις 29 Μαΐου/10 Ιουνίου, μαθαίνουμε τη συνέχεια: Στα 15 πλοία προστέθηκαν άλλα 20 και όλα μαζί αποβίβασαν στη Συκιά της Σιθωνίας 1.500 άνδρες υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Ντ(Δ)ουμπιώτη, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως σε λεηλασία των γύρω χωριών. Ο πασάς της Θεσσαλονίκης έστειλε εναντίον τους τον ταμία του (hazinedar) με δύναμη περίπου 2.000 ανδρών.
Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην Ορμύλια, όπου διεξήχθη φονική μάχη, […]
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάστε την υπόλοιπη μελέτη: