Η Ορμύλια στις εκδόσεις της Ι.Λ.Ε.Χ.

 

Η Ορμύλια στις εκδόσεις της ΙΛΕΧ_

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία με τίτλο:

«Η Ορμύλια στις εκδόσεις της Ι.Λ.Ε.Χ.:
αναδρομή στο παρελθόν, ιδέες για το παρόν»

 που συνδιοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Ορμύλιας με το Ν.Π.Δ.Π. «Αριστοτέλης», το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Καταστήματος Ορμύλιας.

Ομιλητής ήταν ο εξαίρετος Δρ. Νίκος Μερτζιμέκης – Αρχαιολόγος – Βυζαντινολόγος, Α’ Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής (Ι.Λ.Ε.Χ.) ενώ την ομιλία συντόνισαν ο βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ορμύλιας κ. Βασίλης Γκαρλής και ο Γιάννης Λελεγιάννης, μέλος του τοπικού συμβουλίου της Ορμύλιας.

Την ομιλία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκλεκτοί άνθρωποι του τόπου μας, όπως ο πατέρας Ιωάννης, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάνας, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ορμύλιας κ. Ματέας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορμύλιας κ. Τσινάς, η δημοτική σύμβουλος κα. Άννα Καμαργιώτου, ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ορμύλιας κ. Γιάννης Λανταβός, ο αρχαιολόγος κ. Μάντσιος, ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας κ. Κανατάς, και πολλοί ακόμα συγχωριανοί μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Επίσης ευχαριστούμε τους αδελφούς Τσικούρη για την παραχώρηση του προτζέκτορα καθώς και τον κ. Χοτομανίδη Μπάμπη για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Η ομιλία του Δρ. Μερτζιμέκη αποτελούταν από δύο μέρη.

1
Στο α’ μέρος έγινε εκτενής αναφορά στο έργο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής, από το έτος ιδρύσεως της (1960) κι έπειτα, όπως για τα συνέδρια της, τις διαλέξεις της και τις εκδόσεις της.

3Σκοπός της Εταιρείας είναι η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής με την περισυλλογή και διάσωση του ιστορικού, λαογραφικού, γλωσσικού και αρχαιολογικού υλικού, την έρευνα και τη μελέτη της προγενέστερης και της σύγχρονης ιστορίας, της λαϊκής τέχνης και κάθε κοινωνικής εκδήλωσης, καθώς και τη διατήρηση και την περισυλλογή των παλαιών εθίμων και παραδόσεων της Χαλκιδικής.

 

Στο β’ μέρος της ομιλίας, έγινε παρουσίαση πολλών αναφορών της Ορμύλιας σε άρθρα των εκδόσεων της Εταιρείας από καταξιωμένους επιστήμονες. Οι αναφορές είναι ιστορικού, θρησκευτικού και λαογραφικού περιεχομένου και μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο πατώντας εδώ.

logo_gΣτη συνέχεια, έγινε μία μικρή παρουσίαση του Λεξικού του Ιδιώματος της Ορμύλιας  από τον Γιάννη Λελεγιάννη, μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια για τη συλλογή και καταγραφή της ντοπιολαλιάς μας. Πριν από λίγους μήνες δημιουργήθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα idiomaormylias.gr και βρήκε πάρα πολλούς υποστηρικτές που συμβάλλουν τα μέγιστα τόσο στην καταγραφή όσο και στη διόρθωση των λημμάτων.

Οι διοργανωτές σημείωσαν πως:

Μέσω τέτοιων δράσεων, θέλουμε να “παντρέψουμε” το χθες με το σήμερα και το αύριο, το λαμπρό παρελθόν του τόπου μας με την Ορμύλια του μέλλοντος, μέσα από τη μάθηση, την παιδεία και τον πολιτισμό, προκειμένου να πετύχουμε την πολύπλευρη πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου.

78278325_1627677474035235_3835226300054765568_n
Τοπικός χάρτης της Ορμύλιας, όπου διακρίνονται τα μετόχια εκατέρωθεν του Χαβρία.
78644508_504560127078552_7473024382420385792_n
Χάρτης της αρχαίας Χαλκιδικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης, υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων, που ενθουσίασε, καθώς έτσι μπήκε η μαγιά για τη ζύμωση νέων δράσεων και πρωτοβουλιών στην Ορμύλια.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s