Η Ορμύλια και οι ανάγκες της (Νοέμβριος 2019)

του Γιάννη Λελεγιάννη,
συμβούλου της Κοινότητας Ορμύλιας

Δημαρχείο-Ορμύλια2-1

Στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων μου, ως σύμβουλος της Κοινότητας Ορμύλιας ενημερώνω τους κατοίκους της Κοινότητας Ορμύλιας σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στα προηγούμενα δύο συμβούλια καθώς και με αυτά που θα συζητηθούν στο προσεχές συμβούλιο της Παρασκευής.

Αρχικά, την προσεχή Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στις 11:00 το πρωί θα διεξαχθεί η 3η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ορμύλιας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν (εκτός από τα αιτήματα πολιτών) είναι:

 1. Επιδιόρθωση γέφυρας Χαβρία, καθώς είναι πλέον εμφανή τα σημάδια του χρόνου και η επιδιόρθωση πρέπει να γίνει άμεσα πριν καταστεί επικίνδυνη.
 2. Οδικό δίκτυο Ορμύλιας-Βραστάμων, καθώς μετά από κάθε ισχυρή νεροποντή ο δρόμος κλείνει και σταματάει η διασύνδεση των γειτονικών αυτών χωριών.
 3. Ασφαλτόστρωση στίβου, ή η διόρθωση του στίβου μέσω κάποιας άλλης τεχνοτροπίας, καθότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι απελπιστική. Να σημειθωεί ότι δεκάδες συμπολίτες μας, χρησιμοποιούν τον στίβο καθημερινά για την άθλησή τους.
 4. Στάση και στάθμευση οχημάτων στην Ορμύλια.
 5. Αντιπλημμυρικά έργα στη Δ.Ε. Ορμύλιας, ένα μεγάλο έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στην περιοχή μας κι όπου θα ενημερωθούμε αναλυτικά για την πορεία του.

ενώ θα θέσω υπό συζήτηση και άλλα όπως:

 1. Την  τραγική κτιριακή κατάσταση του Ιατρείου Ορμύλιας και την ανάγκη ανέγερσης νέου.
  Ενδεικτικά, όπως ενημερώθηκα, ο λέβητας υπολειτουργεί, το κτίριο είναι γεμάτο υγρασία, τα καλώδια του πίνακα κάηκαν πρόσφατα, αφού πρώτα έπεσε η ασφάλεια δεκάδες φορές, και ενώ ο ηλεκτρολόγος ανέφερε ότι ήταν τυχεροί που δεν πήρε φωτιά. Τα κουφώματα είναι παλιά και μπάζουν από παντού και υπάρχει μία μόνο τουαλέτα για τους ασθενείς και των δύο φύλων καθώς και για το προσωπικό. Το τελευταίο περιστατικό ήταν να μην μπορέσει το ΕΚΑΒ να βάλει το φορείο μέσα στο κτίριο για ένα επείγον προστατικό γιατί απλά δεν χωρούσε! Την ίδια ώρα, γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια για εξυπηρέτηση του κόσμου από το λιγοστό προσωπικό, που προσπαθεί να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς κάθε μήνα, ενώ ο κόσμος συνεισφέρει τα μέγιστα, μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου που δημιουργήθηκε και μέσω των πολλών δωρεών για μηχανήματα και γενικότερο εξοπλισμό (κλιματιστικά, καρδιογράφος κ.ά.).
 2. Ακόμη θα ζητήσω ενημέρωση για το θέμα του φράγματος του Χαβρία που τον τελευταίο μήνα έχει πάρει «φωτιά» στη Διαύγεια.
  Συγκεκριμένα, στον Δήμο Προποντίδας, αφού συμφώνησαν να συμμετέχουν ως Φορείς Διαχείρισης του φράγματος,  ζήτησαν ανακατανομή των ποσοτήτων νερού του φράγματος, ενώ ο Δήμαρχος του Δήμου Προποντίδας θα πάει στο αρμόδιο Υπουργείο για να ενημερωθεί. Την ίδια ώρα το Κτηματολόγιο έστειλε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα έγγραφα με τα στοιχεία των δικαιούχων από όπου θα περνάνε οι αγωγοί, και το Υπουργείο πλήρωσε την πρώτη δόση για την παροχή του Νομικού Συμβούλου για τις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας Διεθνούς Διαγωνισμού (ΣΔΙΤ).. Επίσης πλήρωσε και για τις μελέτες των εξωτερικών δικτύων των αγωγών του φράγματος. Τέλος, το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πολυγύρου εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο για τον χειρισμό του όλου θέματος και την υπογραφή κάθε εγγράφου.
  Το φράγμα του Χαβρία ξεκινάει; Κι αν ναι, πότε; Αναμένουμε τις απαντήσεις-εξελίξεις.

Ορισμένα θέματα που συζητήθηκαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν εν συντομία:

 1. Υποβολή προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, όπου συζητήθηκαν τα έργα που είναι αναγκαία να γίνουν στην Κοινότητα Ορμύλιας με την έλευση της νέας χρονιάς.
 2. Σύσταση και διαχείριση παγίας προκαταβολής, το οποίο είναι ένα ποσό της τάξεως των 4.000 που υποχρεωτικά βάσει νόμου (ΦΕΚ 5/9/2019) πρέπει να δοθεί σε κάθε Κοινότητα για να καλύψει τυχόν επείγουσες ανάγκες αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα και είναι άγνωστο αν θα δοθεί.
 3. Εκμίσθωση δημοτικού αναψυκτηρίου στα Ψακούδια, που ήταν κλειστό κατά τους θερινούς μήνες του περασμένου καλοκαιριού και που επείγει να γίνει δημοπρασία.
 4. Κυκλοφοριακή ρύθμιση Ψακουδίων, ένα χρόνιο θέμα της περιοχής μας καθώς η εικόνα με τα τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι αποκρουστική. Ζητήσαμε να γίνει αποκλειστική συνάντηση για το θέμα με συγκοινωνιολόγο, και να είναι παρόντες όλοι οι αρμόδιοι για να δοθεί επιτέλους μία λύση, αλλά ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
 5. Χωροθέτηση και διαγράμμιση διαβάσεων για πεζούς στην Ορμύλια, καθώς και σήμανση και φωτισμός αυτών. Επίσης ζητήσαμε να τοποθετηθούν στις εισόδους των οικισμών μειωτές ταχύτητας διότι έχει παρατηρηθεί να εισέρχονται στους οικισμούς οχήματα με αυξημένη ταχύτητα.
 6. Δημιουργία χώρων για συγκομιδή ογκωδών αντικειμένων και συσκευασιών φαρμάκων., κάτι το οποίο θα δώσει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η περιοχή μας αλλά είναι γενικό φαινόμενο πανελλαδικά.

ΥΓ: Και κλείνοντας, να μην ξεχάσω να αναφέρω την ομιλία με τίτλο:

«Η Ορμύλια στις εκδόσεις της Ι.Λ.Ε.Χ. – αναδρομή στο παρελθόν ιδέες για το παρόν» με οµιλητή τον Δρ. Νίκο Μερτζιµέκη – Αρχαιολόγο, Α’ Αντιπρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής.

Την ομιλία συντονίζουν ο Βασίλης Γκαρλής και ο Γιάννης Λελεγιάννης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Ορμύλιας.

Δείτε την εκδήλωση στο facebook.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Ορμύλια και οι ανάγκες της (Νοέμβριος 2019)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s