Η πληθυσμιακή εξέλιξη της Ορμύλιας

Ορμύλια

Στο παρόν άρθρο αναλύουμε την πληθυσμιακή εξέλιξη της Ορμύλιας από την απελευθέρωσή της το 1912 μέχρι και σήμερα.

Το μακρινό 1913, ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της Χαλκιδικής από τον τούρκικο ζυγό, στη Βόρεια Ελλάδα υπήρχαν 206 οικισμοί της κατηγορίας 1000-5000 κάτοικοι εκ των οποίων οι 14 στη Χαλκιδική. Ένας από αυτούς και η Ορμύλια.

Πριν αναλύσουμε την πληθυσμιακή εξέλιξη της Ορμύλιας, μπορείτε να δείτε τον παρακάτω συνοπτικό πίνακα που ετοιμάσαμε για την πληθυσμιακή εξέλιξη της Ορμύλιας κατά τον εικοστό (20ο) αιώνα, όπου αναγράφεται ο πληθυσμός της Χαλκιδικής εκείνης τη χρονιάς, ο πληθυσμός της Ορμύλιας και το ποσοστό της συγκριτικά με αυτό του πληθυσμού της Χαλκιδικής, ενώ στην τελευταία στήλη αναγράφεται η πληθυσμιακή της κατάταξη ανάμεσα στα υπόλοιπα χωριά του νομού.

ορμυλια

Το 1928 παρατηρείται απότομη αύξηση του πληθυσμού της Χαλκιδικής, αφού εκείνη την περίοδο είχαν αποχωρήσει 2.085 μουσουλμάνοι και ήρθαν 11.979 χριστιανοί πρόσφυγες. Μέχρι εκείνη την περίοδο οι ορεινοί οικισμοί προηγούνται των υπολοίπων ενώ κανένας από τους προσφυγικούς οικισμούς δεν περιλαμβάνονταν στους πληθυσμιακά πρώτους.
Το 1940, είναι η χρονιά που τα Ν. Μουδανιά κάνουν την εμφάνισή τους στους 10 πληθυσμιακά πρώτους οικισμούς (7η θέση) μία πάνω από την Ορμύλια.
Το 1971, η Ορμύλια φτάνει στην κορυφαία πληθυσμιακά θέση (σε σχέση με τους υπόλοιπους Χαλκιδικώτικους οικισμούς), πίσω από τον πρώτο Πολύγυρο και τα δεύτερα Ν. Μουδανιά. Επίσης, αυτή την περίοδο παρατηρείται υποχώρηση των ορεινών οικισμών και άνοδο αυτών που διακρίνονται για τη δυναμική στην οικονομία τους, όπως λ.χ. η Ορμύλια.
Το 1991, οι τουριστικοί προορισμοί αρχίζουν να παίρνουν την ανιούσα. Σταθερή (με μικρή άνοδο) όλα αυτά τα χρόνια η Ορμύλια, εξαιτίας κυρίως της εξειδικευμένης οικονομίας της. 
Ο πληθυσμός της Χαλκιδικής μέσα στον αιώνα υπερδιπλασιάστηκε, ενώ αυτός της Ορμύλιας σχεδόν διπλασιάστηκε. Μέχρι και το τέλος του αιώνα κανένας οικισμός της Χαλκιδικής δεν είχε ξεπεράσει τους 5.000 κατοίκους. 
Στις αρχές του τωρινού αιώνα, η Ορμύλια ξεπέρασε το «φράγμα» των τριών χιλιάδων κατοίκων. Στην απογραφή του 2001 είχε 3.272 κατοίκους και παρέμεινε στην 4η θέση στη Χαλκιδική.
Στην τελευταία απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2011, η Χαλκιδική αριθμεί 107.719 κατοίκους , με την Ορμύλια να έχει 2.979 κατοίκους, που αντιστοιχεί σε 2,77% επί του συνολικού πληθυσμού της Χαλκιδικής.
Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο πληθυσμός του χωριού μας μειώνεται.
Δείτε αναλυτικά τις δύο τελευταίες απογραφές [2011 & 2021] στη Δ.Ε. Ορμύλιας.
Παρατηρείται μία μείωση 61 κατοίκων στη Δημοτική Κοινότητα Ορμύλιας και μία αύξηση 6 κατοίκων στη Δημοτική Κοινότητα Μεταμόρφωσης.
2011
απογραφη ορμυλια 2011
2021

Δημοτική Κοινότητα Ορμύλιας 3.621
Δημοτική Κοινότητα Μεταμόρφωσης 606
[εκκρεμεί ο αναλυτικός πίνακας]
Πηγές:
1) ΕΛ.ΣΤΑΤ.
2) Διδακτορική Διατριβή της Μαρίας Λιλιμπάκη-Σπυροπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s