Πριν από 24 χρόνια, τον Αύγουστο του 1995, η Ορμύλια κατέθεσε αίτημα σχετικά με την αναγνώριση της Κοινότητας Ορμύλιας ως Δήμο. Τα πλεονεκτήματά της καθώς και οι μοναδικές επιδόσεις της εκείνη την περίοδο εντυπωσίαζαν στο άκουσμα τους, αφού ένα μικρό χωριό κατάφερε να συνδυάζει πολλές παραγωγικές πρωτιές σε ελιές, φρούτα και ζαρζαβατικά, μεγάλη ιστορία και αναφορές από τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία δυο σημαντικών μοναστηριών στην περιοχή, το γυναικείο μοναστήρι «Παναγία η Φιλανθρωπινή» και το μοναστήρι του «Οσίου Αρσενίου».
Διαβάστε παρακάτω το πρακτικό της συνεδρίασης της 7ης Αυγούστου του 1995 που περιέχει την σχετική απόφαση 150/1995, σχετικά με την αναγνώριση της Ορμύλιας ως «Δήμος Ορμύλιας» .
Σημείωση: Πλέον, από το 2011, η Ορμύλια ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Πολυγύρου.
Στην Ορμύλια και στο κοινοτικό κατάστημα, σήμερα την 7ην του μήνα Αυγούστου του έτους 1995 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώραν 9μ.μ. συνήλθε σε συνεδρίαση το Κοινοτικό συμβούλιο Ορμύλιας κατόπιν της από 1-8-95 εγγράφου προσκλήσεως του προέδρου, επιδοθείσας σε έκαστο των συμβούλων σύμφωνα με το άρθρο 81 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα.
Αφού διεπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμος απαρτία δεδομένου ότι επί συνόλου 9 μελών ευρέθηκαν παρόντα 9 και εκ του ενός Παρέδρου παρόν 1.ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1.Χριστόφορος Στεφανίδης
2.Νικηφόρος Πατσιούρας
3.Αργύριος Τσινάς
4.Γεώργιος Γεωργούδης
5.Δημήτριος Τσινάς
6.Ελευθέριος Πεγνόγλου
7.Ιωάννης Τσαμακδάς
8.Ελευθέριος Σταμούδης
9.Ιωάννης Αδάμ
Ιωάννης Πέτρου, ΠάρεδροςΑΠΟΝΤΕΣ
ΚανέναςΟ πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως και εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διατάξεως εξέθεσαν ότι:
Ο τόπος που περιλαμβάνεται μέσα στα διοικητικά όρια της κοινότητας Ορμύλιας, προικίστηκε από τη φύση με τρία μοναδικά για τη Χαλκιδική πλεονεκτήματα:
1)Είναι συνδυασμός όλων των γεωγραφικών εναλλαγών (βουνό, κάμπος, ποτάμι, θάλασσα). Ενας κάμπος, δημιούργημα των προσχώσεων του ποταμού Χαβρία, περικυκλωμένος από τρεις πλευρές από καταπράσινα βουνά και ανοικτός μόνο νότια προς τη θάλασσα, τον Τορωναίο κόλπο. Απέναντι, σε μικρή απόσταση, η χερσόνησος της Κασσάνδρας με τα πολλά παραλιακά χωριά, κάνουν τη θάλασσα να μοιάζει περισσότερο με λίμνη. Νοτιοανατολικά, ανάμεσα στις άκρες των δύο χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, προβάλλει σα μια τεράστια χελώνα η νήσος Κέλυφος. Ανατολικά στον ορίζοντα ο Αθωνας και ακριβώς απέναντί του στο άλλο άκρο του ορίζοντα ο Ολυμπος. Τα πιο επιβλητικά βουνά της Ελλάδας και τα πιο μεγάλα σύμβολα της παλιάς και της νέας θρησκείας.
2)Ενας εύφορος κάμπος, με άφθονα νερά, με μεγάλη ηλιοφάνεια και με τις πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες.
3)Μια συνύπαρξη και των τριών πλουτοπαραγωγικών πηγών της Χαλκιδικής. Εκτός από την ανεπτυγμένη γεωργία, υπάρχει σημαντικό τουρισμός και μεταλλεία λευκολίθου και χρωμίου.Αυτά τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ορμύλιας, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Χαλκιδική, σε συνδυασμό δε και τα τρία μαζί πουθενά αλλού στην Ελλάδα, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα των ανθρώπων που κατοικούν αυτόν τον τόπο, μια δραστηριότητα που παρότι ελάχιστα βοηθήθηκε από την πολιτεία, κατέκτησε μοναδικές και ανεπανάληπτες επιδόσεις.
Αυτές μονάχα, όχι συνολικά οι επιδόσεις, αλλά μόνον οι μοναδικές επιδόσεις απαριθμούνται εδώ.
Ετσι η Ορμύλια είναι:
1. Πρώτη στο νομό Χαλκιδικής σε όγκο και ποικιλία γεωργικής παραγωγής.
2. Παράγει περισσότερα, απ’ όσο όλη η υπόλοιπη Χαλκιδική, φρούτα και λαχανικά.
3. Πρώτη στο νομό Χαλκιδικής σε παραγωγή πρασινοελιάς.
4. Πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα στην παραγωγή αχλαδιών και λουλουδιών.
5. Εχει το 80% περίπου του νομού Χαλκιδικής και τα πιο σύγχρονα θερμοκήπια.
6. Εχει τη μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα θερμοκηπιακή μονάδα «Ζέρμπερας».
7. Εχει τη μοναδική στην Ελλάδα μονάδα υδροπονίας σύνθετης μορφής.
8. Εχει το μεγαλύτερο στη Χαλκιδική πρωτοβάθμιο γεωργικό συνεταιρισμό με δραστηριότητες που ξεπερνούν ακόμα και των ενώσεων (διαλογητήριο – τυποποιητήριο φρούτων και λαχανικών, εργοστάσιο επεξεργασίας βρωσίμων ελιών, δύο ελαιοτριβεία, ψυγεία, δύο πρατήρια φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων, κατάστημα στην κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, δύο φορτηγά αυτοκίνητα κλπ.).
9. Είναι η μόνη απ’ όλους τους δήμους και τις κοινότητες του νομού που χαρακτηρίστηκε ως «μη ορεινή και προβληματική» .
10. Εχει τις μοναδικές στο νομό Χαλκιδικής σε έκταση και ποιότητα αθλητικές εγκαταστάσεις, γι’ αυτό και είναι η μόνη κοινότητα της Ελλάδας στην οποία πραγματοποιήθηκε διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας (Ελλάδα – Ρωσία 5-4-95). Σ’ αυτόν το χώρο πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά καιρούς οι μεγαλύτερες στο νομό συναυλίες με Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Παπακωνσταντίνου κλπ.
11. Εχει στο χώρο της δύο μοναστήρια. Το ένα απ’ αυτά γυναικείο, είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα (110 μοναχές) και με το παρακείμενο πνευματικό κέντρο «Παναγία ή Φιλανθρωπινή», αναπτύσσει μοναδικές δραστηριότητες και έχει διεθνή ακτινοβολία.
12. Η κοινότητα της Ορμύλιας είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του νομού Χαλκιδικής, μεγαλύτερη και από τους τρεις εκ των έξι δήμων με σημαντική μάλιστα διαφορά.
13. Η κοινότητα Ορμύλιας είναι η μόνη στη Χαλκιδική, ίσως και στην Ελλάδα, που έχει στην ιδιοκτησία της χιλιάδες στρέμματα γης και μεταξύ αυτών 2.000 στρέμματα παραλιακή έκταση, από τα οποία 600 στρέμματα σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο. Πρόσφατα κληρονόμησε και όλη την περιουσία του γιατρού Σπύρου Βασίλα.
14. Η κοινότητα της Ορμύλιας είναι η μόνη κοινότητα του νομού Χαλκιδικής που προήλθε από συνένωση δύο κοινοτήτων, Ορμύλιας και Βατοπεδίου, το 1971. Η περίπτωση της συνένωσης των κοινοτήτων Νέου Μαρμαρά και Παρθενώνα, είναι στην πραγματικότητα επικύρωση της ερήμωσης του Παρθενώνα που εγκαταλείφθηκε εξ ολοκλήρου απ’ όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του.
Η Ορμύλια λοιπόν μ’ αυτές, και όχι μόνο, τις μοναδικότητες που απαριθμήσαμε παραπάνω ζητεί να γίνει δήμος. Η αναβάθμισή της σε δήμο θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των ανεπανάληπτων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Της αξίζει μία τέτοια αναβάθμιση και τη δικαιούται.
Το αίτημά της αυτό είναι σύννομο με βάση το δημοτικό και κοινοτικό κώδικα για δύο λόγους:
1)Για το λόγο ότι η κοινότητα της Ορμύλιας προήλθε από συνένωση. Η πράξη της συνένωσης των κοινοτήτων Ορμύλιας και Βατοπεδίου, που έγινε το 1971 πραξικοπηματικά από το τότε δικτατορικό καθεστώς, πρέπει να θεωρηθεί ως νομικά ανύπαρκτη και ότι η συνένωση γίνεται τώρα και επομένως συνεπάγεται σύμφωνα με το δημοτικό και κοινοτικό κώδικα τη μετατροπή της κοινότητας σε δήμο με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα.
2)Για ιστορικούς λόγους:
α)Στην Ορμύλια επισημάνθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία και μαρτυρείται από ιστορικές πηγές η οργανωμένη σε οικισμούς αδιάλειπτη παρουσία του ανθρώπου από τους προϊστορικούς χρόνους (4.000 π.Χ.) μέχρι σήμερα. Η αρχαία Σερμύλη που στην αρχαία θρακική διάλεκτο σημαίνει «τόπος με πολλά νερά» έγινε στο Βυζάντιο Σερμύλια, Ερμύλια και από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα Ορμύλια. Η αρχαία Σερμύλη αναφέρεται από τους ιστορικούς Ηρόδοτο και Θουκυδίδη. Από την οικονομική συνεισφορά της στην Αθηναϊκή Συμμαχία προκύπτει ότι πρόκειται για μεγάλη πόλη, πράγμα εξάλλου που τεκμηριώνεται και από το ότι είχε δικά της νομίσματα. Είχε την ίδια τύχη με την Ολυνθο. Ισοπεδώθηκε από τον Φίλιππο. Ο πληθυσμός της όμως δεν έφυγε, όπως συνέβη με την Ολυνθο και τις άλλες πόλεις της Χαλκιδικής. Είναι εύλογο, έναν τόσο εύφορο και όμορφο τόπο, παρά τα όποια δεινοπαθήματα, να μην τον εγκαταλείπει ο άνθρωπος. Ξαναχτίστηκε αμέσως και συνέχισε να υπάρχει με το ίδιο όνομα ως σήμερα.
Η Ορμύλια είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Χαλκιδικής. Οι άλλοι οικισμοί της Χαλκιδικής που φέρουν τα ονόματα αρχαίων πόλεων, δεν έχουν καμία σχέση μ’ εκείνες. Η Νέα Ολυνθος, Νέα Ποτίδαια κ.λ.π. είναι προσφυγικοί οικισμοί, που χτίστηκαν μετά το 1923 στα ερείπεια των αρχαίων πόλεων και δεν έχουν καμία σχέση και καμία συνέχεια μ’ εκείνες. Ούτε το σημερινό χωριό Στάγειρα έχει καμία σχέση με τα αρχαία Στάγειρα.
β)Το 875 μ.Χ. αναφέρεται στη βιογραφία του Οσίου Ευθυμίου ότι «εκάρη εις την κώμη Σερμυλίας».
γ)Κατά την περίοδο του Βυζαντίου αναφέρεται ως πρωτεύουσα Κατεπανικίου.
δ)Από την εμφάνιση της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Ορους, όλα σχεδόν τα μοναστήρια έχουν στον κάμπο της Ορμύλιας μετόχια. Πολλά έγγραφα των μοναστηριών αναφέρονται στις σχέσεις τους με τη Σερμύλια.
ε)Εχουμε δύο περιοδείες δυτικοευρωπαίων στην τουρκοκρατούμενη Χαλκιδική που περιγράφουν και δίνουν τις εντυπώσεις τους για την Ερμύλια.
στ)Λίγα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821 καίγεται ολοσχερώς, μα αμέσως αρχίζει το ξαναχτίσιμό της. Από τα κτίσματα εκείνα σώζεται ως σήμερα ο ναός του Αγίου Γεωργίου που κτίσθηκε το 1818.
ζ)Στην επανάσταση του 1821 ξεσηκώνεται με τον Εμμανουήλ Παπά και μετά την καταστολή της εξέγερσης ξανακαίγεται από τους Τούρκους.
η)Το 1854 ξεσηκώνεται και πάλι με τον Τσάμη Καρατάσιο, που έχει το στρατηγείο του στο Μετόχι του Βατοπεδίου (σημερινό γυναικείο μοναστήρι).
θ)Στο Μακεδονικό αγώνα όντας ένα από τα αμιγή ελληνική χωριά (τα «χάσκα» δηλαδή καθαρά, όπως τα ονόμαζαν τότε) πρωτοστατεί και αναδείχνει σημαντικό αριθμό επωνύμων Μακεδονομάχων.
ι)Το 1923 εγκαθίσταται στο Μετόχι του Βατοπεδίου προσφυγικός πληθυσμός από τη Μικρά Ασία και αργότερα δημιουργείται ξεχωριστό χωριό που ονομάζεται κοινότητα Βατοπεδίου.
ια)Από τις πρώτες μέρες της γερμανικής κατοχής στήνεται στην Ορμύλια από τον Αγγελο Αγαπητό, πρώην βουλευτή και αξιωματικό του ελληνικού στρατού και μετέπειτα έναν εκ των ηγετών του κινήματος της Μέσης Ανατολής, οργάνωση περίθλαψης δραπετών κυρίως Αγγλων που τους φυγαδεύει στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα αρχηγός της ΡΑΦ Εδουάρδος Χάουελ ο οποίος στο βιβλίο του «Φυγή προς τη ζωή» σελ. 141-179 έκδοση «Αετός α.ε. Αθήναι» 1948 περιγράφει την όλη δράση της αντιστασιακής οργάνωσης των Ορμυλιωτών, την περίθαλψή του και τη φυγάδευσή του στη Μέση Ανατολή.
ιβ)Δώδεκα Ορμυλιώτες κλείστηκαν από τους Γερμανούς στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Αλλοι είκοσι εφτά κρατήθηκαν όμηροι από τους Βουλγάρους και θα εκτελούνταν αν δεν κατέρρε στο μεταξύ το βουλγαρικό καθεστώς (9-9-1944).
ιγ)Η συμμετοχή της στον αγώνα της εθνικής αντίστασης ήταν πάνδημη και δε βρέθηκε ούτε ένας από τους κατοίκους της να συνεργαστεί με τον κατακτητή.
ιδ)Από το 1974 αναβιώνει ο μοναχισμός στην Ορμύλια με την εγκατάσταση καλογρηών στο ερειπωμένο Μετόχι του Βατοπεδίου, που έκτοτε αναπτύσσεται και εξελίσσεται στο μεγαλύτερο μοναστήρι της χώρας μας με μοναδικές δραστηριότητες και διεθνή ακτινοβολία.
Αυτή την αδιάκοπη ιστορική συνέχεια από τη βαθιά αρχαιότητα ως σήμερα δεν τη διαθέτει κανένας άλλος οικισμός τουλάχιστον στη Χαλκιδική, όπως επίσης κανένας άλλος δε διαθέτει μία συνύπαρξη, σύμπραξη και συνύφαση αιώνων με το μοναχισμό, που ύστερα από μία διακοπή πέντε (5) δεκαετιών, αναβίωσε θριαμβευτικά πάλι στον τόπο μας.
Η Ορμύλια μ’ αυτά τα δύο μοναδικά ιστορικά χαρακτηριστικά και με τη σημαντικότατη προσφορά της σ’ όλους τους εθνικούς αγώνες συγκεντρώνει αναμφισβήτητα τα πρόσοντα που απαιτεί ο δημοτικός και κοινοτικός κώδικας για να γίνει δήμος. Εξάλλου και η Ε.Ε.Τ.Α.Α. που εκπόνησε σχετική μελέτη για την τεκμηρίωση αυτού του αιτήματος σ’ αυτή την πρόταση καταλήγει.
Υστερα απ’ αυτά κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Το Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση παίρνοντας υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 4 του Π.Δ. 323/89 Δ.Κ.Κ.
Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
1.Εγκρίνει στο σύνολό της την εισήγηση του Προέδρου.
2.Ζητεί την αναγώριση της Κοινότητας Ορμύλιας σε Δήμο.
3.Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Κοινότητας για τις παραπέρα ενέργειες.Η παρούσα απόφαση έλαβε άυξοντα αριθμό 150/1995.
Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση.